Du har sikkert hørt mye kjekt om babysvømming, men er fortsatt litt usikker på alder eller trenger mer tips til hva babysvømming innebærer. Vi har her prøvd å samle de mest vanlige spørsmålene våre kursdeltakere stiller oss. Forhåpentligvis finner du svar på ditt spørsmål om babysvømming. Sitter du fortsatt inne med noe du lurer på etter å lest artikkelen eller har du noen tips til oss, ta gjerne kontakt. Vi hjelper deg.

I artikkelen under vil du blant annet finne svaret på disse spørsmålene og mye mer. Lykke til på babysvømming

Babysvømming alder – Når kan vi starte ?

I prinsippet er det ingenting i veien for å starte med babysvømming direkte etter fødselen. Her vil vannets temperatur være en bestemmende faktor. Les mer i artikkel…

Hva er babysvømming ?

En koselig og morsom familieaktivitet, der foreldre og barn er sammen i bassenget. Les mer i artikkel…

Babysvømming og handikap ?

Handikap er ikke til noe hinder for å drive med babysvømming. Tvert imot viser forsøk at en slik aktivitet har en positiv effekt på barna. Les mer i artikkel…

Er babysvømming farlig ?

Nei, babysvømming er ikke farlig.
Frem til i dag har det ikke vært ulykker direkte relatert til babysvømming i Norge. Les mer i artikkel…

Babysvømming og dykkerefleks ?

Babysvømming er ikke et dykkerkurs, dette er dessverre noe mange foreldre har misforstått. Når babyen er klar for det, uavhengig av alder, vil den selv ta initiativ til å dykke under. Les mer i artikkel…

Alder – Når kan vi starte på babysvømming ?

I prinsippet er det ingenting i veien for å starte med babysvømming direkte etter fødselen. Her vil vannets temperatur være en bestemmende faktor. De fleste som driver med babysvømming i Norge, setter en nedre alder på 6-8 uker, og 4 kg. Når babyen er over 4 kg, har den et godt utgangspunkt til å motstå miljøet i et basseng, fettlaget er også nå tykt nok til at det holder på varmen i bassenget. Navlen skal være grodd.
Hvis barnet er prematur anbefales en nedre vekt på minimum 6 kilo, avtal gjerne med legen først. Skal du gå kurs hos oss må babyen være 3 mnd gammel, da vil du få best utbytte av kurset da babyen er kommet godt inn i gode rutiner.

Kan barn med handikap gå på babysvømming ?

Handikap er ikke til noe hinder for å drive med babysvømming. Tvert imot viser forsøk at en slik aktivitet har en positiv effekt på barna. Hvis du er i tvil, anbefaler vi å ta kontakt med din lege. Vi ber dere også informere om dette under påmeldingen i slike tilfeller.
Gjennom fysisk aktivitet, som leker og sang i vannet stimuleres huden og blodomløpet i kroppen. Vannet gir følelse av velvære og former bevegelsene.

Velvære i vann
Velvære i vann

Hva er babysvømming ?

En koselig og morsom familieaktivitet, der foreldre og barn er sammen i bassenget. Babysvømmingen skal være på barnets premisser dvs. at en skal aldri tvinge barnet til å gjøre noe det ikke liker. Ved å skape hygge med sang og lek i vannet, er vi med på å stimulere barnet. Det er også mye som tyder på at det er gunstig for den motoriske utviklingen, samtidig som det er stimulerende for hjerte og lunger. Vi lærer også barnet respekt for vannet.

Er babysvømming farlig ?

Nei, babysvømming er ikke farlig.
Frem til i dag har det ikke vært ulykker direkte relatert til babysvømming i Norge. Flere tusen babyer har deltatt i slik aktivitet. Vi anser glatte gulv som det største risikomoment ved babysvømming i tillegg til bilturen til/fra bading.

Trygt hos mamma
Trygt hos mamma

Hva med dykking og dykkerefleksen ?

Babysvømming er ikke et dykkerkurs, dette er dessverre noe mange foreldre har misforstått. Når babyen er klar for det, uavhengig av alder, vil den selv ta initiativ til å dykke under. Vi vil derfor ikke unødvendig fremkalle dykkerefleksen på våres kurs, men heller lære babyen bevist å holde pusten. All konkurranse og krav om prestasjoner er bannlyst.
Litt om dykkerefleksen:
Dykkerefleksen er medfødt, men avtar etter ca. 6mnd, meningen med refleksen er å hindre fremmede væsker å nå svelget.
Dykkerefleksen virker på den måten, at om det kommer fremmede væsker (dvs. alt annet enn morsmelk og andre fysiologiske væsker) ned på området omkring strupelokket, slår dette seg sammen og blokkerer luftrøret. En ganske stor refleksreaksjon vil da følge etter.
Hjertefrekvensen blir senket til nesten halvparten, blodtrykket forhøyes, svelgningsbevegelser, armer og ben rører seg rytmisk slik at blodet omfordeles fra armer og føtter til livsviktige organer som hjerte og hjerne. Refleksen har derfor som hensikt å spare oksygen til man kommer opp til overflaten igjen.

En baby dykker under når den selv er klar
En baby dykker under når den selv er klar

Kan vi forberede oss hjemme ?

Forberedelsene før babysvømming starter allerede i hjemmet.
En forberedt baby vil raskere kunne få glede av babysvømming i basseng. Dette er selvfølgelig også svært individuelt, men vi anbefaler de fleste til å starte med noen av punktene vi har listet under.

  • Å starte i en badebalje eller et badekar hjemme, er god forberedelse. Senk gjerne temperaturen ned til 32-34 grader, slik at barnet venner seg til bassengtemperaturen. I badebaljen er det ikke nødvendig med masse vann fra start av,men bare det å ligge på ett vått håndkle i bunnen av baljen er god nok start for den lille babyen.
  • Litt forsiktig vannsprut, en våt vaskeklut eller en badeleke gjør barnet nysgjerrig. Når barnet kan sitte uten støtte, er det god trening å la det leke med dusjhodet selv. På den måten blir det vant til vannet.
  • Å dusje sammen med babyen er også bra, babyen tilvennes da å få litt vann over hodet. Husk å ta det i rolig tempo og vær forsiktig, babyen kan være glatt å holde.

La aldri babyen være alene eller uten tilsyn i badekaret eller dusjkabinettet. Dykk aldri barnet under vann hjemme.
Besøk gjerne en svømmehall, om det er mulig. Det kan være mye støy i en svømmehall, så det er lurt med et besøk dit så får dere se å kjenne litt på babyens reaksjon.

Tar dere undervannsbilder i Egersund ?

Ja, men undervannsbilder er ikke inkludert i kurspakken. Grunnen for dette er at enkelte kursdeltakere ikke føler seg klar (kanskje mistet noen kursganger grunnet sykdom, ikke kan møte på foto-dagen, etc), samt at det opptar en hel kursdag. For at ikke noen skal føle seg presset eller utenfor har vi derfor valgt at bilder kan ordnes utenom den ordinære pakken. Vi bruker Tor Inge Leidland som er en dyktig undervannsfotograf til våre undervannsbilder, mer om han kan du lese her på www.ti-leidland.no

Hva skal vi ta med på babysvømming ?

Ta et ekstra håndkle med. Stelleveske, badeklær, evt. drikkeflaske, mat (banan, drikkeyogurt eller liknende til barnet). Barnet er ofte veldig sulten etter svømminga.

Hva skal barnet ha på seg ?

Badebleie som er tett rundt lår og mage, å ikke minst lett å kle av og på i svømmehallen (du finner en rekke modeller i vår nettbutikk).
Alternativt engangs badebleie fra eksempelvis apotek (dette er et dårligere alternativ med tanke på miljøet, samt at den suger til seg mye vann og blir tung).
Når barnet er så gammelt at det kan stå og gå, er det lurt ta på det antiskliesokker / badesko, Det kan være glatt på det våte gulvet i svømmehallen.

Under ser du eksempler på badebleie og antisklie sko.

Hva skal foresatte ha på seg ?

Foruten om badetøy, er det i mange svømmehaller påbudt med badehette. Vi har da 2 typer som anbefales, begge to er nylon som ikke lugger. For de med langt og tykt hår er det våre populære vintage turban modeller som gjelder og vanlig for de andre. Det er onesize på begge typer. Se eksempel under.

Når skal man ikke delta på kurs ?

Når barnet har feber, diaré, oppkast, meslinger, brennkopper, vannkopper, mollusker, øyekatarr eller andre smittsomme sykdommer. Du kjenner selv best ditt barn, men er du i tvil kontakt fastlegen din.

Fortsatt usikker ?

Er du fortsatt usikker på om babysvømming er noe for deg ? Forhør deg med en venn eller venninne å gjør noe kjekt sammen. Babysvømming er gøy.

Å flyte rundt er deilig
Å flyte rundt er deilig